Står du og skal til at købe en lejlighed eller et hus, kan du med fordel læse med her, hvor vi gennemgår, hvad du skal være ekstra opmærksom på i forbindelse med boligkøb. Der er mange ting og processer, som du skal have styr på under et køb af en bolig, men vi har her opstillet de tre vigtigste ting. Det handler nemlig om, at du under et boligkøb også skal sikres bedst muligt, hvilket du bliver, hvis du følger vores tre råd.

1.      Skødet skal tinglyses for at være gældende

Når man står og skal købe et hus, skal der laves et skøde, som altid skal tinglyses for at være gældende. Som køber er man oftest ansvarlig for at lave skødet, men det kan også sagtens være sælger, der får denne opgave.

Skødet bliver som hovedregel lavet digitalt, hvor du selv indtaster de vigtige oplysninger. Du kan læse her, hvad der skal stå i et skøde. Som sagt er det vigtigt, at skødet bliver tinglyst. Du kan selv sende skødet til tinglysningsretten, eller du kan få en advokat eller din bankrådgiver til det.

Skødet er dit bevis på, at boligen er din, hvorfor det er vigtigt, at man får lavet et, og det bliver tinglyst korrekt. Qua det er et juridisk bindende dokument, anbefales det, at du får skødet udarbejdet eller gennemgået af en advokat, så du ikke forpligter dig til noget, som du ikke er opmærksom på.

2.      Gennemgå tilstandsrapporten med en ekspert

Sælger står for at få lavet en tilstandsrapport, som du får mulighed for at gennemgå. Når du gennemgår tilstandsrapporten, er det meget fornuftigt at have en advokat inde over og ikke mindst en fagmand, der ved noget om huse og deres tilstand.

Med hjælp fra professionelle er du nemlig sikret, at du ikke selv overser noget, eller måske tager lidt for let på en mangel, der er opgivet i tilstandsrapporten. Når du underskriver tilstandsrapporten, siger du nemlig ja til, at du hæfter for de fejl og mangler, der er opgivet – det vil sige, at du køber huset, selvom du kender til manglerne.

3.      Opret en ejerskifteforsikring

De færreste forsøger at snyde på tilstandsrapporten, idet både køber og sælger oftest får den udarbejdet af en advokat. Sælger er ved lov forpligtet til at oplyse om alle de fejl og mangler, han ved, der er ved huset. Det kan eksempelvis være skjulte fejl ved huset, som køber ikke er opmærksom på. En grundig gennemgang af husets tilstand er altså vigtig, da det kan bliver dyrt for køber at udbedre skjulte mangler og skader, som rent faktisk allerede eksisterede ved overtagelse af boligen.

Derfor er det en god idé at tegne en ejerskifteforsikring inden købet, da ejerskifteforsikringen vil dække de mest almindelige skjulte fejl ved et hus. Det kan eksempelvis være ulovlige elinstallationer, eller at ovnen eller emhætten ikke fungerer. Hvis du vil være fuldstændig sikret, kan det være en god idé at tegne en udvidet ejerskifteforsikring, da den oftest vil indebære en dækning af fugt og skimmelsvamp skader.