Sådan afsliber du boligens gulve

Et smukt gulv betyder rigtig meget for oplevelsen af et rum. Hvis dine træ gulve er slidte og medtagede, er de både triste at se på og upraktiske at rengøre på grund af de skader, revner og hakker, der er kommet i årenes løb. I guiden herunder får du at vide, hvordan du selv kan få dine gulve til at leve igen, ved at slibe dem. Læs om hele processen her.

Billig gulvafslibning med 3 gratis tilbud i dag

Slib dit gulv smukt

Det kræver selvfølgelig noget arbejde at forvandle et gammelt medtaget trægulv til en smuk levende overflade, men det er det hele værd. Det vil støve og larme, men når du står og ser på dine nye gulve, vil du ikke fortryde, at du brugte et par lange arbejdsdage på det. Naturligvis kræver det omhyggelighed og systematik at opnå et godt resultat. Derfor er det meget vigtigt, at du følger denne guide og ikke springer over, hvor gærdet er lavest. Guiden vil også sikre, at du ikke kommer til at bruge et unødvendigt stort beløb på slibepapir.

Forholdsvis let og billigt

Det er ikke svært at slibe sit gulv selv, men det kræver selvfølgelig, at man får teknikken på plads og er nøje med at skifte slibepapir på det rette tidspunkt. Det er derfor en god ide at starte i et værelse fremfor stuen, hvis flere rum skal have afslebet gulve. Man skal regne med at bruge 1-2 dage pr. rum alt efter størrelse og to til tre tusinde kroner for leje af makiner og køb af slibepapir. Maskinerne lejes hos enten et byggemarked eller ved en af de gulvslibervirksomheder, som også lejer maskiner ud. Skal du slibe til rent træ har du brug for en slibemaskine med valse. Sådan en findes i to forskellige udgaver. En stor på 70 kg og en mindre på 45 kg. Med den på 70 kg kan man nå mest, men overvej om den bliver for tung at styre.

Brug det rigtige slibepapir

Det de fleste gør forkert, når de skal slibe deres gulve er, at de for tidligt går over til at bruge det finere slibepapir. Det er alt for dyrt i slibepapir og tager så lang tid, at det føles som om, man aldrig bliver færdig. Det groveste papir har det laveste nummer. Det gælder om hele tiden at fjerne sporene fra en type slibepapir med et fine slibepapir: Brug for eksempel korn 40 efter korn 24, korn 80 efter korn 40 mv. Fjernes slibesporene ikke, vil der komme striber på gulvet, når det efterbehandles og det vil ikke være så holdbart. Vær derfor omhyggelig med slibningen.

Gulve: Sådan gør du

Klargøring:

 • Gør gulvet omhyggelig rent. Krads også sprækkeren rene og støvsug grundigt.
 • Skrab gamle lim eller spartelrester væk. Det ødelægger slibepapiret.
 • Dyk søm og drej skruer ned – to til tre millimeter under overfladen.
 • Afdæk til resten af huset. Tape kraftig plast foran alle døre.

Slib kanterne:

 • Tag gulvpanelerne af.
 • Vælg det groveste slibepapir. Ved et rimelig plant gulv, som er lakeret startes med korn 40 – uden lak korn 24.
 • Brug kantsliber langs kanten og trekantsliberen i hjørner. Har du ikke fjernet panelerne, må du også bruge trekantsliber langs panelerne.

Slib gulvet rent:

 • Slib med gulvslibemaskinen på langs med brædderne. (Er det et meget ujævnt gulv så slib diagonalt de første ture.)
 • Stå aldrig stille med valsen tændt. Så laver den alt for dybe mærker.
 • Arbejd dig systematisk og jævnt hen over gulvet.
 • Slib med det groveste slibepapir til træet står rent og helt plant.

Slib til gulvet er helt glat:

 • Fjern alle rester efter den grove slibning med kost eller støvsuger. Ellers kan lakrester mm. gøre resultatet ringere.
 • Fjern nu slibespor ved at slibe med et stadig finere slibepapir. Start f.eks. med korn 60. (Vent med kanterne til gulvfladen er helt færdigslebet.)
 • Fra korn 60 går du til korn 100 derefter til korn 150. Du kan slibe med et finere korn også, hvis du synes. Helt ned til korn 240 afhængig af gulvtypen.
 • Tag kanterne med samme rækkefølge af slibepapir. Væggen kan eventuelt beskyttes med pap.

Nu er gulvet klar til efterbehandling. Det kan ikke anvendes uden, da gulvet så vil blive medtaget meget hurtigt igen. Du kan vælge om det skal behandles med sæbe og lud, olie eller lak.
Læs eventuelt mere om efterbehandling af gulvene her

Billig gulvafslibning med 3 gratis tilbud i dag

One comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *